‘Waar is al dat poep en plas dan gebleven?’

‘Saahaai’, roept Kleuterzoon als ik hem vertel dat we morgen naar een kasteel in Kolding gaan. ‘Daar is niets te doen’,  voegt hij er demonstratief aan toe. We zijn voor het derde jaar in de meivakantie op het Deense eiland Rømø en willen dit keer graag iets anders bekijken dan het – voor kinderen overigens geweldige – Vikingcenter en het Vikingmuseum in Ribe.

Het kasteel staat op een heuvel  aan de rand van het oude stadje Kolding. De oudste delen van het kasteel gaan terug tot in de 13de eeuw. In de Middeleeuwen had het kasteel een belangrijke functie in de verdediging van de Deense grens en was het een verblijfplaats voor Deense koningen. Een uitslaande brand in 1808 legde een groot deel van het kasteel in as. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de 20ste eeuw is een deel van de overgebleven ruïne overkapt. De rest van het kasteel is zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht.

Koldinghus (CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons)
Koldinghus (CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons)

Zoals in de meeste Deense musea en kastelen worden er ook in het Koldinghus activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals het maken van  een groepsportret in Renaissancestijl (met twee enorme rekken verkleedkleding en accessoires)  zwaard vechten en een speurtocht door het kasteel.

Bij het zien van het kasteel lijkt Kleuterzoon zijn gemopper van de vorige dag te zijn vergeten. ‘Mama’, zegt hij, nadat hij met zijn zusje de heuvel naar het kasteel is opgerend. ‘Dit vind jij ook leuk! Hier zijn de Middeleeuwen.’

De twee kleuters beleefden het kasteel en de bijbehorende geschiedenis beide op hun eigen manier. Dochter was vooral geïntrigeerd door de portretten van vroegere bewoners èn hun wc.  Vragen als: ‘waar zijn die mensen nu dan?  ‘worden ze ook weer levend?’ tot  ‘waar is al dat poep en plas dan gebleven?’ tolden in haar hoofd. Terwijl Kleuterzoon ondertussen de ene na de andere ‘schatkist’ ontdekte in de tijdelijke tentoonstelling over adellijke reiskoffers, waaronder die van onze eigen prins Frederik, de zoon van koning Willem I. Vervolgens merkte hij bij het zien van het scherm voor de beamer in het kasteel droog op: ‘Mama, dat kan helemaal niet. In de Middeleeuwen hadden ze nog geen televisie.’ Ziehier: de eerste stappen op weg naar historisch besef lijken te zijn gezet.

De reisapotheek van prins Frederik
De reisapotheek van prins Frederik.

Maar ook met een peuter is een bezoek aan het Koldinghus goed te doen. Poppen met historische kleding en de kasteeltrappen waren genoeg voor kostelijk peutervermaak…

Koldinghus

 

Koldinghus ruïne

Naast het Koldinghus is het vlakbij gelegen Cultureel Kindercentrum Nicolai for Born ook een aanrader om met kinderen te bezoeken:

nicolai for born